Sezóna 2014 za námi...

Datum: 24.11.2014
  | 
Kategorie: Aktuality
V rámci projektu LIFE CORCONTICA jsme ukončili již druhou sezónu prací podporujících krkonošské louky.

Na všech třiceti letos obhospodařovaných lučních enklávách se 21 hospodářům povedlo dokončit naprostou většinu naplánovaných prací, a to i přes nepřízeň počasí.

Pro představu uvádíme pár čísel.

Plocha všech 30 enkláv, na kterých je prováděna hospodářská činnost, je pro letošní rok asi 330 hektarů.
Hospodářská zvířata spásala 136 hektarů travních porostů, z toho většina ploch byla spásána ovcemi, jen místy se jednalo o pastvu skotu a koní (např. Erlebachova bouda, Sklenářovice, Modrý Důl).
77 hektarů luk bylo posečeno, z toho jednu třetinu travní hmoty hospodáři na loukách sušili na seno, zbytek byl kompostován, případně odvezen.
Další činnosti dotvářející mozaiku péče, jsou jarní vláčení, seč nedopasků, hrabání a ponechávání neposečených pásů v loukách. Mnohdy vypadají neposečené pásy v udržovaných loukách nepatřičně. Jsou však důležité pro hmyz a další bezobratlé, na které jsou pak vázáni ostatní živočichové i samotné rostliny. Takto můžeme podpořit koloběh přírody, nejen louky samotné.
Na podzim jsme se rozhodli na vybraných lučních enklávách pohnojit nejvíce chudé porosty a to v rozsahu cca 17 hektarů.

Nedílnou součástí péče o louky jsou zásahy pracovní skupiny LIFE CORCONTICA. Pět pracovníků během sezóny (v letošním roce od začátku dubna do poloviny prosince) podporuje tradiční hospodaření činnostmi, které byly v letech minulých běžné.
Mezi tyto práce patří pročišťování a obnova struh v loukách, sběr a vyrovnávání kamenů, výřezy náletových dřevin a vyvětvování okrajů remízů. Zásadní činností je boj proti invazním rostlinám.
Letošní sezónu se podařilo obnovit vodní režim 4,5 kilometru struh. Z náletů jsme ukousli 6 hektarů. Z luk bylo vysbíráno 4,5 tuny kamení a proti invazním rostlinám se zasahovalo na 12 hektarech luk.

Kde lidské síly nestačí, nastoupí technika, s ní se budete na loukách setkávat v následujících dvou letech o něco častěji.

Na již existujících farmách došlo k navržení péče v rámci tzv. plánů šetrného hospodaření cca na 150 hektarech.

V letošní sezóně se nezapomnělo ani na vranku, pro kterou byly připraveny plány zásahů na Albeřickém a Bolkovském potoce, tak aby populace vranky mohly lépe prosperovat. Práce v terénu podle těchto plánů již startují.

Hořeček podporujeme na jaře a nejvíce pak na podzim. Na jaře se shrabou louky u lomu v Černém Dole, v Albeřicích a na Slunečné stráni a provede se časná seč. V pozdním podzimu se lokality opět posečou. Speciálním opatřením na podporu hořečku je narušování terénu prováděné též pracovní skupinou pomocí vertikutačních hrábí a motyk. Rozruší povrch půdy tak, aby mohla vzklíčit drobná semínka hořečku, která pro svůj růst potřebují volnou půdu. Tato péče se nám možná již v letošním roce vyplatila zvýšeným počtem kvetoucích rostlin v Horních Albeřicích.

V průběhu ledna vyvěsíme III. výzvu o poskytnutí příspěvku na hospodaření, kde budou navrženy nové louky vhodné k hospodaření a péči. Vlastníci nebo nájemci (hospodáři) budou moci pobírat příspěvek na předem dohodnutá opatření. Proto pečlivě sledujte web life.krnap.cz a hlaste se!

Během zimy proběhnou přípravy na sezónu 2015. Zaktualizujeme stávající plány hospodaření a navrhneme nové. Nesmíme zapomenout ani na přípravu seminářů a akcí, jak pro hospodáře, tak pro veřejnost. Pracujeme také na nových informačních tabulích o projektových aktivitách a vytváření propagačních předmětů, například pohlednic.

Na závěr bychom chtěli poděkovat všem hospodářům za provedenou péči o krkonošské louky, výbornou spolupráci, mnoho podnětů zlepšujících naše opatření a ochotu setkávat se a nad problémy diskutovat.
Vlastníkům pozemků děkujeme za trpělivost, umožnění hospodaření a samotnou péči o luční porosty.
Pracovní skupině děkujeme za obrovský kus práce na podpůrných zásazích, na kterých usilovně pracovali za každého počasí.

Klidnou zimu a regeneraci sil do sezóny 2015 přeje tým LIFE!
 

Sezóna 2014 za námi

Doplníme o trochou fotek!